EL TEATRE PRINCIPAL D’ALACANT COMPLETA LA SEUA PROGRAMACIÓ PER A AQUESTA PRIMAVERA.

La temporada de primavera ens revela una programació que inclou teatre, música, dansa, espectacles per a gaudir en família i més sorpreses.  

El Teatre Principal d’Alacant va presentar el mes de novembre passat l’avanç de la programació d’aquesta primavera. Aquest matí a les 11,30h el regidor de Cultura Antonio Manresa, Ana Ponsoda, directora Regional Alacant Centre de Banc Sabadell, Alicia Garijo, delegada Territorial del IVC a Alacant i la subdirectora del Teatre Principal, María Dolores Padilla han anunciat els 22 espectacles que completen la seua pròxima programació en una roda de premsa que ha tingut lloc en el vestíbul del Principal.

El Principal presenta la seua programació d’aquesta temporada al complet perquè el públic tinga temps per a planificar l’oci d’aquests pròxims mesos. Com sempre, el Teatre Principal aposta per la qualitat, la diversitat i l’heterogeneïtat de les seues obres i funcions, per a satisfer la demanda dels alacantins, xicotets i majors. Entre els espectacles presentats que completen la programació d’aquesta primavera trobem teatre, música, dansa, lírica, màgia i espectacles familiars.

Manresa ha declarat “La programació del Principal segueix en una línia ascendent des de 2019 i la dels mesos de febrer a juny que acabem de presentar, és una prova evident de la qualitat i diversitat que, a més ve acompanyada de la resposta del públic. Des de l’Ajuntament d’Alacant continuarem apostant pel Teatre Principal per a convertir-lo en un referent a la nostra ciutat, a la nostra província i a nivell nacional”.

En paraules d’Alicia Garijo, “Creiem que aquest nou trimestre és una mostra fefaent de la línia que, des del IVC, es desitja impulsar: d’una banda, que cada temporada existisca una millor programació, en quantitat, qualitat i diversitat; i, en segon lloc, que la ciutadania senta que el Teatre Principal i el Teatre Arniches són els referents de les arts escèniques de la ciutat. Ens congratula veure en la programació els treballs de la coreògrafa i ballarina alcoiana Sol Picó o Creacción de Iratxe Ansa; directors com Veronese o Iaio Càceres o propostes com a Lectura fàcil o Ladies Football Club, a més de propostes valencianes com Eugeni Alemany o El Pla de la productora valenciana Olympia Metropolitana. Per això, donem la benvinguda a aquesta nova proposta carregada de bon teatre, dansa i música”.

La subdirectora ha manifestat “De nou el Principal presenta una programació pensada per a tots els públics, amb muntatges nacionals i internacionals de gran qualitat artística i que pretenen formar part de l’agenda cultural dels alacantins amb un total de 52 propostes per a triar i continuem mantenint els mateixos preus des dels últims 10 anys.  I continuem incrementant el nostre compromís i implicació amb les Institucions de la nostra ciutat i província com és el cas del Festival Abril en Dansa”.

LA NOVA PROGRAMACIÓ: TEATRE, MÚSICA, DANSA, HUMOR i MUSICAL FAMILIAR. COLORS PER A TOTS ELS GUSTOS EN LA PRIMAVERA DEL PRINCIPAL.

Comencem amb els espectacles d’abril. Divendres que ve 14 a les 20,30h la companyia Ron Lalá ens porta l’obra “Vila i Mart”, d’Álvaro Tato.  Amb la direcció de Iaio Càceres i amb Juan Cañas, Daniel Rovalher, Miguel Magdalena, Luis Retana i Diego Morales en l’elenc.

Una nau espacial viatja a Mart per a colonitzar el planeta roig. Però el capità i el seu androide Andròmina descobriran que el planeta ja està habitat quan arriben a la ciutat de Martid, on els veïns mutants celebren una revetla popular castissa davant els alienígenes terrestres. A sobre de mals, el capità s’enamora d’una chulapa marciana postinera d’ulls embruixadors i pretén fugir amb ella rumb a Venus… Vila i Mart és la reinvenció del gènere xic en clau ronlalera: humor, música en directe, teatre… i xotis.

El dissabte 15 a les 20h i el diumenge 16 d’abril a les 18h la companyia GG Producció Escènica i Teatre del Nòmada arriba al Principal amb l’obra “Els Sants Innocents”, de Miguel Delibes amb versió de Fernando Marías i Javier Hernández-Simón. Sota la direcció de Javier Hernández-Simón i amb Javier Gutiérrez, Pepa Pedroche, Yune Nogueiras, José Fernánde, Fernando Huesca, Luís Bermejo, Raquel Varela, Jacobo Dicenta i Marta Gómez en l’elenc.

Els Sants Innocents se’ns presenta com un espill en el qual mirar-nos. Com a societat. Com a individus. I com tots els espills, ens retorna el reflex del nostre passat perquè puguem explicar el nostre present. La imatge a la qual ens enfronta és crua, bella, salvatge… però sobretot profundament humana.

Continuem el mes d’abril, el mes del Festival Abril en Dansa, el Teatre Principal aportarà per primera vegada una gran producció incrementant així la seua aportació al Festival. L’elecció de l’espectacle compartida amb la directora del Festival, Asun Noales. I l’espectacle que podrem veure és “CreAcción”, de Iratxe Ansa i Igor Bacovich, el dimecres 19 a les 20,30h. Intervenen els ballarins Igor Bacovich, Katie Courier, Kate Arber, Sephora Ferrillo i David Serrano. La música és a càrrec de Juan Belda. Aquest muntatge ha obtingut dos Premis Max a la Millor Coreografia i al Millor Disseny d’Il·luminació, una gran faena de Nicolás Fischtel.

CreAcción ofereix una experiència sensorial i seductora. La coreografia mou als intèrprets per l’espai amb precisió i habilitat, buscant equilibri, elegància i comunicació amb el dispositiu escenogràfic, la il·luminació i la música, elements responsables de l’enigmàtica atmosfera de la peça.

Un espectacle d’elevat rigor artístic i tècnic, en el qual predominen el virtuosisme, el treball físic, una escenografia dinàmica i atractiva, així com una composició musical i una il·luminació que són també protagonistes de la peça.

És el torn de l’humor, el divendres 21 d’abril a les 20,30h arriba Miguel Lago per a presentar-nos el seu xou “Llac”. Pur estand-up clàssic. Genuïna comèdia servida amb llibertat, veritat i nuesa que busca la quinta essència del format. I per descomptat amb la signatura i l’experiència d’una icona del “One man Xou”.

Un viatge on Miguel entrega l’aprés en els seus més de 20 anys de trajectòria amb una col·lecció de les rutines més àcides, desternillantes i atrevides que s’han escoltat mai en la butaca d’un teatre. Això no és només un unipersonal, això no és només un teatre, això no és un club més. Esteu preparats per a l’experiència?

Seguim amb més teatre. El dissabte 22 d’abril a les 20h la companyia Seqüència 3 ens porta “La professora”, d’Eduardo Galán. Amb direcció de Carla Nyman i amb Isabel Ordaz i Marcial Álvarez en l’elenc.

Ortiz, un pescater d’uns cinquanta anys que treballa en un supermercat, acudeix a una tutoria per a solucionar la situació de la seua filla Daniela. La primera trobada amb la tutora, Amèrica Alcalá, una dona de quasi seixanta-cinc anys que no vol jubilar-se per por de la soledat, resulta un vertader combat de boxa. Al llarg de set reunions fins al final del curs assistim, en clau de comèdia dramàtica, a la trobada i acostament entre dos personatges tan distants per cultura i per edat, enmig dels conflictes que planteja la filla.

Continuem amb teatre en valencià. El diumenge 23 a les 18h Olympia Metropolitana presenta “El Pla”, de Ignasí Vidal qui també la dirigeix. Amb Jordi Ballester, Diego Braguinsky i Àngel Figols en l’elenc.

“El Pla” és una comèdia negra en la qual els seus protagonistes es despullen a poc a poc de les seues màscares socials, per a portar fins al límit tot l’instint de supervivència i la noció de l’amistat. Bàsicament, és la història de la trobada de tres amics, tres col·legues de misèria, tres éssers del carrer que no semblen personatges de ficció: vostés veuen diàriament a persones com Ramón, Ximo i Andrade en el bar del costat de la seua casa, al seu ascensor o en l’autobús. Són éssers comuns en els quals ningú repararia, precisament perquè estem farts de veure’ls. Aquesta característica compleix una doble funció: que la riallada i la identificació cap al que veiem siguen sinceres i immediates; però també que el desenllaç ens resulte molt més impactant i dolorós.

I celebrarem el Dia Internacional de la Dansa també amb un altre espectacle de ballet flamenc “Etern Picasso”, de la companyia Carlos Rodriguez, el dimecres 26 a les 20,30h. Amb els ballarins Joaquín de Llum, Carlos Rodríguez, Miguel A. Berna, José Maldonado, Pablo Egea, La Lupi, Sara Calero o Estela Alonso, Mayte Baix, Ana del Rei, Laura Funez i Cinthya Cano. Amb músics en directe, Pedro Medina i Daniel Juradó, guitarres; violí, Roberto Jabonero, cantaors, David Vázquez i José Luis Hernández i en la percussió, Julio Alcocer.

Etern és un espectacle que combina la dansa espanyola, escola pista de bitles, flamenc, jota, dansa clàssica, dansa contemporània, i naix amb la idea de plasmar i expressar des de l’ull de l’artista, què veia i sentia? Com Picasso digeria i convertia en art? Com intentava

atrapar el món amb les mans, “mostrant que l’art és la mentida que compta la veritat. Ens hem atrevit a trencar les normes dels espectacles de dansa a l’ús. Com Picasso pensem que per a crear cal destruir.

Seguim amb humor en valencià el dijous 27 a les 20,30h amb el xou “A ningú que li passe”, d’Eugeni Alemany i Yolanda Martínez.

En “A ningú que li passe” l’humorista valencià Eugeni Alemany i la seua amiga Zuleima Gonzáles comparteixen, per fi, escenari. Eugeni tenia un deute pendent amb el seu públic. Després d’haver analitzat humorísticament les mares valencianes havien de fer la venjança. Per això ha arribat el moment de parlar d’ells. Ha arribat el moment de donar canya als homes valencians. A Zuleima també li interessen els homes valencians, però no per a parlar d’ells, precisament… Ai, mare, a ningú que li passe!!!

Continuem amb més teatre. El dissabte 29 d’abril a les 20h arriba al Principal l’obra “Lectura fàcil”, de Cristina García Morales. Amb direcció i dramatúrgia d’Alberto Sant Joan i amb Desirée Cascales, Carlota Gaviño, Pilar Gómez, Marcos Mayo, Anna Marchessi, Pablo Sánchez i Estefanía dels Sants en l’elenc.

“Lectura fàcil” és l’adaptació teatral de la novel·la homònima de Cristina Morales. Una bomba dissenyada per a rebentar el concepte de discapacitat i reivindicar el dret de tot el visc a governar-se a si mateix. Quatre dones sotmeses a tutela pels serveis públics de benestar. Una d’elles escapa. Una jutgessa la persegueix. Una història intensament còmica i tràgica on el cos és el centre de tot, el lloc de l’opressió i l’únic lloc des del qual és possible emancipar-se.

Finalitzem el mes d’abril amb el concert per el “Dia Internacional del Jazz Alacant 2023” el diumenge 30 a les 19h. La ​​Associació Cultural Liz Vallet ens porta la dotzena edició del concert col·lectiu i benèfic amb dotzenes de músics locals, nacionals i internacionals per a celebrar el Dia Internacional del Jazz afavorit per la UNESCO cada 30 d’abril.

Encapçalat per la seua directora general Audrey Azoulay i el llegendari pianista i compositor Herbie Hancock, Ambaixador per al Diàleg Intercultural i director del Herbie Hancock Institute of Jazz (antigament el Thelonious Monk Institute), aquest esdeveniment és celebrat en més de 200 països.

Comencem maig amb l’obra “La vida és somni”, de Calderón de la Barca, el divendres 5 a les 20,30h. La Companyia Nacional de Teatre Clàssic, companyia LAZONA i Cheek by Jowl ens porten aquesta obra amb versió de Declan Donnellan i Nick Ormerod. Dirigida per Declan Donnellan compta amb Prince Ezeanyim, David Luque, Rebeca Matellán, Manuel Moya, Alfredo Noval, Goizalde Núñez, Antonio Prieto i Irene Serrano en l’elenc.

Un príncep encadenat en una muntanya. Una jove disfressada d’home a la recerca de venjança. Revolució, amor, assassinat… però en “La vida és somni” és el real veritablement real? O és tot un somni?

El director Declan Donnellan i el dissenyador Nick Ormerod imprimeixen el seu esperit característic a aquesta obra de Calderón de la Barca, la més famosa del Segle d’Or espanyol, donant prioritat a l’actor, al text i a l’espai. Un mur verd de portes dona la benvinguda al públic.

Quan les llums s’apaguen, s’estableix una relació entre l’actor i el públic. Sentim a Calderón en la nostra oïda, preguntant: “Què és la vida?” I la seua resposta: “Una il·lusió, una ombra, una ficció. Perquè tota la vida és somni, i els somnis, somnis són”.

El dissabte 6 de maig a les 20h el Centre Dramàtic Nacional i Lantia Escènica ens porten “El procés”, una obra basada en la novel·la de Franz Kafka amb direcció d’Ernesto Caballero. Amb Felipe Ansola, Olivia Baglivi, Jorge Basanta, Carlos Hipòlit, Alberto Jiménez, Paco Ochoa, Ainhoa Santamaría i Juan Carlos Talavera en l’elenc.

Un matí dos funcionaris es presenten en la pensió on viu el gerent bancari Josef K. per a informar-lo que se li acaba d’obrir un procediment judicial la causa del qual desconeixen. Li comuniquen que ha de presentar-se immediatament en els jutjats per a aclarir la seua situació. A partir d’aqueix moment, la vida de K es veurà atrapada en un absurd i interminable procés que, com indica un dels membres del tribunal, inclou en si la pròpia condemna de l’acusat.

Seguim la programació de maig el diumenge 7 a les 18h amb el musical familiar “Mulán”, de Sergio Escribano i Omar Ruiz.

La Companyia de Row presenta aquest musical basat en la història d’aquesta valenta jove nascuda a la Xina, que decideix lluitar contra l’exèrcit dels Huns fent-se passar per home per a salvar al seu pare. Ombres xineses, palaus imperials, arts marcials, dracs xinesos, estàtues ancestrals que cobren vida… Tot el vestuari s’ha dissenyat amb teixits i colors perquè l’espectador quede totalment immers en la cultura xinesa.

Continuem amb més música. L’espectacle internacional que ha arrasat en tot el país i que han vist més d’1.000.000 persones, ens presenta el seu nou espectacle. El dijous 11 i el divendres 12 de maig a les 20,30h torna “Symphonic Rhapsody of Queen”.

Després de captivar la Gran Via de Madrid i Barcelona amb plens absoluts, acaparant seccions en programes d’alta audiència i tancar informatius de les televisions més importants del país, torna amb nova producció i posada en escena. Cantants internacionals i una potent i Gran Banda de ROCK amb una poderosa posada en escena i un gran desplegament tècnic visual interpretaran les cançons més grans d’aquesta celebre banda anglesa.

El dissabte 13 a les 20h i el diumenge 14 a les 18h la companyia Nearco Produccions ens porta l’obra “El Desbaratador”. Escrita per Francis Veber, un dels dramaturgs més reconeguts

a França i altres països d’Europa, arriba ara la nova versió d’aquesta comèdia d’èxit de la mà de Josema Yuste sota la direcció de Marcelo Casas. Amb Josema Yuste, Santiago Urrialde, Maribel Lara, Vicente Renovell, Kiko Ortega i Arturo Venegas en l’elenc.

Serguei és un assassí a sou que s’allotja en un hotel, per a poder complir amb el seu rifle des de la finestra, un dels seus “encàrrecs”. Però la seua tasca es veurà constantment interrompuda per Ramón, l’hoste de l’habitació contigua. Un home molt, però que molt pesat, que pretén suïcidar-se després que la seua dona li ha abandonat.

Un altre espectacle de dansa se suma a la nova programació. El dimecres 17 a les 20,30h la companyia Ilia Jivoy i Parell en Dansa presenta “Les quatre estacions”.

Les quatre estacions amb coreografia de Ilia Jivoy, considerat com un dels millors joves coreògrafs provinents del Teatre Mariínsky de Sant Petersburg. En 2012, el productor, pianista i compositor britànic d’origen alemany, Max Richter, va editar el disc Recomposed by Max Richter – Vivaldi – The Four Seasons. Aquest treball, d’un dels referents actuals de la música clàssica i minimalista, va captivar al coreògraf, Ilia Jivoy i li va inspirar per a crear aquesta coreografia per a 16 ballarins. Ilia Jivoy ha rebut el premi “Esperanza de Rússia”, i és considerat com un dels millors joves coreògrafs de la seua generació.

Comptem també amb un espectacle d’humor el mes de maig. El divendres 19 a les 20,30h “La Ruïna” arriba al Principal. Un xou en el qual tant assistents com convidats especials comparteixen en públic la seua anècdota més incòmoda: aquella vegada que la seua parella els va deixar per whatsapp, quan es van adormir en una reunió important, un malentés amb un taxista… La típica anècdota que els amics sempre demanen que comptes en els sopars.

En La Ruïna riem, sí, però d’alguna manera també fem teràpia de grup en veure que tots portem un loser dins. Els còmics i guionistes Ignasi Taltavull & Tomàs Fuentes condueixen l’espectacle, acompanyats d’un convidat que els ajudarà a comentar les anècdotes d’aqueixa nit.

Continuem amb més teatre. El dissabte 20 a les 20h FOCUS presenta “Plàtans, cacauets i el que el vent es va emportar”, de Ron Hutchinson amb versió i direcció de José Troncoso. Aquesta obra compta amb Gonzalo de Castro, Pedro Mari Sánchez, José Bustos i Carmen Barrantes en l’elenc.

El rodatge de “El que el vent es va emportar” és un autèntic desastre. El productor cinematogràfic, David O. Selznick, ha decidit frenar-ho en sec per a poder reconduir-ho i que la pel·lícula no deixe de ser la que ell sempre va somiar. Però el temps corre en contra seua i cada segon d’aturada li està costant una autèntica fortuna. Acompanyat de la seua aguda i infal·lible secretària, la Srta. Poppenghul, decideix convocar en la seua oficina a dos grans de l’època per a intentar resoldre la situació: el seu gran amic i excel·lent guionista, Ben Hetch i el talentós, encara que de caràcter impossible director, Victor Fleming.

El diumenge 21 de maig a les 19h TEADA ens porta “Dins d’una hora”, de Juan Luis Mira Candel. Amb Ana Arrarte, Natalia Bravo, Paco Peraile i Vicent Bonmatí en l’elenc. Funció commemorativa del bombardeig del Mercat Central.

Alacant, 25 de maig de 1938. Un rellotge marca les 10,15 hores. Falta una mica més d’una hora perquè es produïsca el bombardeig feixista que, prenent com a objectiu el Mercat Central, causarà més de 300 morts entre la població civil. L’espectador es troba cara a cara amb uns personatges que estan recorrent -sense saber-ho ells, nosaltres sí- els últims instants de les seues vides. Entrecreuen les seues històries quotidianes de gent senzilla, carregades de somnis que les bombes retallaran salvatgement.

Finalitzem la programació de maig amb el musical “Cantant sota la pluja” el dijous 25 a les 20,30h, el divendres 26 i dissabte 27 a les 18h i 22 h i el diumenge 28 a les 17,30h i 21 h. La companyia Nostromo Live ens porta aquest musical que compta amb la direcció d’Àngel Llàcer.

Cantant sota la pluja és conegut com un dels millors films musicals de tots els temps. Una història d’amor ambientada en la irrupció del cinema sonor a Hollywood, que mostra tota l’elegància formal i estètica característica dels anys 20. Una comèdia musical plena de picades d’ullet cinèfils, humor i sensibilitat, acompanyada d’espectaculars números de ball.

I el mes de juny, molt d’humor en el Principal. El divendres 2 a les 20,30h Ignatius torna amb el seu xou “La comèdia va salvar la meua vida”. 

Ignatius Farray, comptarà de cor les seues vivències i opinions amb la fe que el riure, tard o d’hora, arribarà. Amb més de 12 anys fent Estand-up Comedy, continua pensant que aqueix és l’estil més genuí i vertader de fer comèdia, precisament per la implicació personal que se suposa que cal tindre amb les coses que es diuen o es compten a dalt de l’escenari.

El divendres 9 a les 20,30h Luis Zahera ens presenta el seu xou “Chungo”. Luis Zahera reconegut i guardonat actor gallec repassa la seua carrera amb en el monòleg “Chungo”. Una ocasió per a gaudir de la seua faceta més còmica, on descobrirem a un humorista replet de «històries i histèries», totes elles en clau d’humor de la seua trajectòria professional amb innombrables anècdotes tant de la seua vida professional com personal.

Les entrades per a tots els espectacles estan a la venda a partir de hui, dia 13 de gener a través dels canals de venda habituals:

En la taquilla de 12 a 14 h i de 17 a 21 h, els dilluns la taquilla romandrà tancada.

Per telèfon 965 202 380

En la nostra web:  http://www.teatroprincipaldealicante.com/

Aquesta programació complementa a l’avanç que es va anunciar el mes de novembre passat i que a continuació resumim:

Al febrer, el divendres 3 a les 20,30h “El somni de la raó”, d’Antonio Buero Vallejo; el diumenge 5 a les 18h “Maleïdes Plomes”, de Sol Picó; el dijous 9 a les 20,30h, el divendres 10 a les 18h, el dissabte 11 a les 21,30h, el diumenge 12 a les 18h, el dimecres 15 i el dijous 16 a les 20,30h, el divendres 17 a les 21,30h i el dissabte 18 i el diumenge 19 a les 18h ”GHOST, el Musical”, de Bruce Joel Rubin; el dia 23 a les 20,30h L’Escamarlà amb el seu gira “20 anys de Llàgrimes Negres” i el diumenge 26 a les 18h “Delicades”, d’Alfredo Sanzol.

Al març, el dia 2 a les 20,30h l’espectacle de dansa “Fordlandia​” amb Lucía Lacarra; del dia 3 al 5 l’II Festival de Màgia d’Alacant amb les actuacions: “Hi ha un mag en tu”, de Miguel de Lucas,  “Màgia … i Més enllà”, de Luis Boyano i per a finalitzar la “Gala de màgia” presentada per Toni Bright; el dijous 9 a les 20,30h l’òpera “Turandot”, de Puccini; el divendres 10 a les 20,30h “TRIANA, UNA NIT D’AMOR DESESPERADA”; el dissabte 11 a les 20h i el diumenge 12 a les 18h “Ladies Football Club”, de Stefano Massini; el dijous 16 a les 20,30h Ángel Martín amb el seu nou xou “Punt per als bojos”; el divendres 17 a les 20,30h i el dissabte 18 a les 20h “HISTORY OF ROCK 2”; el diumenge 18 a les 12h “Colòmbia, El meu Encant, El musical”, de Peter Berger; el dimecres 22 a les 20,30h “El barber de Sevilla”; el dijous 23 de març a les 20,30h l’homenatge a Michael Jackson “I Want O Back”; el divendres 24 a les 20,30h i el dissabte 25 a les 20h “Amistat”, de Juan Mayorga; el diumenge 26 a les 18h la comèdia negra “JERUSALEM”, de Jez Butterworth; el dimecres 29 a les 20,30h “AN EVENING WITH THE BLUES” amb E.C. SCOTT AND KEITH DUNN BLUES BAND i el divendres 31 a les 19,30h el “IV Festival Ànima Mediterrània” amb ALBALADRE I LA PARRANDA EL PORTELL DE CASTALLA.

A l’abril, l’1 a les 20h l’obra “Retorn a la llar”, d’Harold Pinter.

A més de les 8 propostes en els mesos de febrer i març per als més xicotets en anglés els dissabtes al matí en l’hall del Teatre, Kids & Stories. També acollirem nou concerts de prestigiosos solistes i formacions programats per la Societat de Concerts d’Alacant.