EL TEATRE PRINCIPAL D’ALACANT COMPLETA LA PROGRAMACIÓ PER A TARDOR/HIVERN 2022/2023.

La temporada Tardor/Hivern ens revela una programació que inclou teatre, música, circ, sarsuela, òpera, màgia, dansa, tres estrenes nacionals, espectacles per a gaudir en família i moltes més sorpreses.

Aquest matí, l’edil de Cultura Antonio Manresa, la delegada territorial de l’Institut Valencià de Cultura a Alacant, Alicia Garijo i la subdirectora del Teatre Principal María Dolores Padilla han presentat en l’hall del Teatre Principal d’Alacant els nous espectacles de la Programació setembre 2022 a gener 2023. El representant del Banc Sabadell s’ha excusat per no poder assistir a la roda de premsa per motius d’agenda.

El Principal avança en nous projectes, i ha presentat la nova imatge d’aquesta temporada en el seu programa, cartelleria i banderoles, a més de l’estrena de la nova web del Teatre Principal d’Alacant. El Principal actualitza el seu web per a oferir al públic una web responsive més accessible i intuïtiva en tres idiomes, castellà, valencià i anglés. Una web que pretén ser més fàcil, amb una informació clara i una navegació senzilla, a més d’interactiva.

En paraules del Regidor Antonio Manresa: “s’ha presentat una programació de luxe que posa el fermall final a un any excepcional del Teatre Principal d’Alacant en el seu 175 Aniversari, que avança en el seu posicionament nacional per la qualitat de les seues propostes, en les quals s’inclouen totes les arts escèniques i que recolzen la producció local”.

Alicia Garijo declara: “Una vegada més, el IVC acompanya al Teatre Principal en la seua presentació de temporada. Que l’oferta cultural d’Alacant cresca sempre és un motiu d’alegria que recolzem totalment des de Cultura de la Generalitat.”

En paraules de la subdirectora María Dolores Padilla: “Una eina funcional amb la qual pretenem informar sobretot el que fem”, declara sobre la nova web presentada hui i destaca la inclusió de nous projectes amb major implicació del Teatre en la producció i noves relacions amb institucions alacantines. “Una programació dissenyada per a tots els públics en la qual veiem totes les modalitats representades.”

També cal destacar com a novetat aquesta temporada que el Teatre Principal incorpora en la seua programació pròpia dos espectacles d’autoria contemporània seleccionats en col·laboració amb la Mostra de Teatre Espanyol d’Autors Contemporanis, que enguany celebra la seua XXX edició, “Els farsants” del reconegut autor Pablo Remón qui també la dirigeix, una producció del Centre Dramàtic Nacional amb Javier Cámara, Francesco Carril, Nuria Mencía i Marina Salas. Els farsants és una comèdia on només quatre actors viatgen per desenes de personatges, espais i temps. Una sàtira sobre el món del teatre i de l’audiovisual, alhora que una reflexió sobre l’èxit i els papers que encarnem, en la ficció i fora d’ella.

Compte la història de dos personatges relacionats amb el món del cinema i del teatre. Ana Velasco és una actriu la carrera de la qual està estancada. Després d’actuar en xicotets muntatges d’obres clàssiques, ara treballa de professora de Pilates i els caps de setmana fa infantils. Ana busca el gran personatge que la faça, finalment, triomfar.

Diego Fontana és un director de pel·lícules comercials, de molt d’èxit, que ara està embarcat en una gran producció: una sèrie que es rodarà a tot el món, amb estreles internacionals. Un accident farà que s’enfronte a una crisi personal i que es replantege la seua carrera. Aquests dos personatges estan connectats per la figura del pare d’Ana, Eusebio Velasco, un director de cinema de culte en els 80, que viu ara desaparegut i apartat del món.

 I “Manolita Chen, un conte xinés” de la companyia La Baltasara, un homenatge escrit per José Troncoso del famós teatre xinés de Manolita Chen amb Pepa Zaragoza, Nacho Vera, María Jáimez, Chema Noci, Isa Belui i Luigi Belui. Manolita torna al Price per a rememorar un passat gloriós que ja ningú recorda, des dels seus inicis com Charivari en el propi circ Price, on també s’enamora de Chen Tse- Ping, el que serà l’amor de la seua vida i amb qui muntarà el seu famós Teatre Xinés de Manolita Chen, fins als seus moments més durs de decadència i la seua batalla per conservar la seua pròpia identitat perduda.

Tots dos programats en el marc d’aquesta trobada el 7 i 12 de novembre a les 20,30 i 20 h respectivament, amb els quals el Teatre inaugura una fructífera relació institucional amb la Mostra que contribuirà a enriquir l’oferta cultural d’Alacant.

També en aquesta programació dues Gales, la nostra Gala de lliurament de Premis de Teatre José Estruch el dilluns 17 d’octubre amb presència de tots els guardonats i ens hem sumat a la Gal·la homenatge a Pepe Espadero en el seu 80 homenatge organitzada per Vicente Seva en la qual col·labora l’Ajuntament, Conservatori Professional de Dansa Jose Espadero d’Alacant i Conservatori Superior de Dansa d’Alacant i ballarins ex components de la seua companyia.

El Principal presenta la seua programació d’aquesta temporada en la qual trobarem teatre, circ, sarsuela, música, dansa, òpera i espectacles per a tota la família.

El mes d’octubre se suma a la programació l’espectacle de dansa “Entre fils i ossos”, de DDCdanza Daniel Doña, el divendres 28 a les 20,30h. Amb Jordi Vilaseca i Daniel Doña en la direcció d’escena amb música i cante en directe.

Entre fils i ossos, l’últim imaginari coreogràfic de la companyia DDCdanza dirigida pel ballarí i coreògraf Daniel Doña, commou i agita la memòria històrica més recent del nostre país amb una visió sincrética, feminista i desprejuiciada, que transforma el sofriment, la por i la tragèdia en un cant de llibertat. Entre fils i ossos és queixa i denúncia, justícia poètica expressada des d’una dansa d’avantguarda, que transita per la tradició i la contemporaneïtat.

Seguim amb la programació de novembre amb música. El dijous 10 de novembre a les 20,30 h “Totally Tina”, de Planeta Fama. Amb Justine Riddoch com a Tina i la direcció musical de ​​Corin Handley.

Imagines poder tornar a reviure un concert de la reina del rock i del soul i gaudir en directe de cançons com “Simply The Best”, “Private Dancer” o “What’s Love got to do with it”?. Reconegut en diverses ocasions, per l’Associació d’Agents del Regne Unit com el millor tribut a Tina Turner, arriba a Espanya un xou que ha triomfat per tot el món. Un gran èxit que es deu sobretot a la veu de Justine Riddoch, un so realista, un equip de ballarins professionals que recrea les coreografies originals i un vestuari que reprodueix fidelment els vestits que Turner lluïa.

Continuem amb més teatre. El diumenge 13 de novembre a les 18h arriba “El perill de les bones companyies”, de Javier Gomá. Amb direcció de Juan Carlos Rubio i Fernando Cayo, Carmen Conesa, Ernesto Arias i Miriam Montilla en l’elenc.

Lola i Julia, dues germanes i els seus marits Tristán i Félix són els protagonistes. Tristán, un advocat de prestigi, a punt d’arribar al cim de la seua carrera professional, entra en una crisi conjugal severa pels efectes perversos derivats de la mera proximitat familiar del seu cunyat, Félix, un individu sense tatxa, bondadós, servicial, sincerament tendre, amb qui se li compara més del que ell volguera perquè l’acarament incessant només li ofereix una copiosa pluja de retrets. Són, doncs, aquestes inevitables comparacions, les que desperten en Tristán un intens ressentiment.

Seguim amb molt d’humor. El divendres 18 a les 20,30h MPC Management presenta “Ara o mai”, de Danna i Maribe Ponce. Maribe i Danna Ponce, creadores de contingut i YouTubers, són ací per a explicar-nos des de les seues experiències més personals, com van aconseguir complir el seu somni i véncer la por al fracàs. Experiències, decisions, salts al buit, incertesa, fracassos i encerts. El camí a la felicitat pot ser una muntanya russa. I tu, t’atreveixes a somiar?

Dissabte que ve 19 de novembre a les 20 h arriba l’obra “Una altra Vida”, d’Oriol Tarrason. Amb Beatriz Carvajal, Beatriz Arjona, Juan Fernández i Juan Gea en l’elenc.

Té setanta anys i es diu Marta. Però a ella mai li va agradar aqueix nom. A partir de hui es dirà Solange. Decidida a canviar de vida es disposa a convéncer a Ernesto i Mateo, els seus vells i apàtics amics, que als tres encara els queda molt per viure. Les ganes de Solange per començar una nova vida acabaran provocant un munt de situacions absurdes i divertides que transformarà als nostres protagonistes per sempre. Però començar una altra vida no serà tan fàcil com ella cree.

És el torn de la sarsuela. El diumenge 20 a les 18 h Materlírica España ens porta “Agua, azucarillos y aguardiente”. Obra emblemàtica del gènere xic de Madrid. En un ambient estiuenc d’alegria, els escarceos del fill d’un exministre, amb una xiqueta cursi i pobra, s’alternen amb els embolics amorosos entre Pepa i Manuela, dues aiguaderes que han compartit sengles nuvis, Lorenzo i Vicente. Gracia i saler madrileny, casticisme espurnejant.

Aquesta temporada també inclou òpera. Per a finalitzar novembre, el dimecres 30 a les 20,30 h la ​​Orquestra i Cor de la Companyia d’Òpera L.G Artist Management ens porta “Tosca”, de Giacomo Puccini.

Tosca és considerada una de les òperes més representatives del repertori verista italià, per la seua intensitat dramàtica i per contindre algunes de les àries més belles del repertori. L’argument combina amor, intriga, violència, passió i mort.

Comencem desembre amb més teatre. El divendres 2 a les 20 h arriba “Decadència”, de Steven Berkoff. Amb adaptació de Benjamí Prado, direcció de Pedro Casablanc i amb Maru Valdivielso i Pedro Casablanc en l’elenc.

Berkoff, decadència, i a ballar. Ella i ell. I l’altre. I una altra. O són ells mateixos i altres al temps? Subvertits en un joc transvestit de personalitats obscenes i malaltes, impertinents i promíscues. Ells, depredadors i decadents: El ball de l’erotisme sexualizante i aristocràtic. El pou de l’esnobisme. El viacrucis laic de la cosa de no res ofensiva i dominadora. Dues ànimes nervudas, jugant al satànic o humà o diví joc de la seducció, l’horror, la humiliació, el ball somàtic elegant o terrorífic, el ronroneo que fa olor de procacitat.

El dissabte 3 de desembre a les 20 h Okapi Produccions ens porta l’obra “Mort d’un viatjant”, d’Arthur Miller.  Amb direcció de Rubén Szuchmacher, adaptació de Natalio Gruixut i amb Imanol Arias, Cristina de Inza, Andreas Muñoz, Daniel Ibáñez, Fran Calvo, Miguel Uribe i Virginia Flores en l’elenc.

Willy Loman és un viatjant de comerç que ha entregat tot el seu esforç i la seua carrera professional a l’empresa per a la qual treballa. El seu únic objectiu és donar-li una vida millor a la seua família, la seua dona i els seus dos fills, que li adoren i als quals vol inculcar-los l’ambició per triomfar i progressar en l’escala social. Treballador infatigable, ara, amb seixanta-tres anys, exhaust i esgotat després d’una vida sense descans, veu com la seua posició en l’empresa es trontolla. Les seues vendes ja no són les que eren i la seua productivitat cau en picat, la qual cosa provoca que la relació amb els seus caps es faça insostenible.

El dijous 8 a les 12 h gaudirem en família amb “Campaneta, Una aventura musical”, de Rubén Yuste. Món Imaginarius ens porta aquest musical familiar que compta amb 11 nominacions en els Premis Broadway World Spain i 10 Candidatures en els Premis del Teatre Musical.

Campaneta i les seues amigues, Fania, Iris i Dilia, s’estan afeblint i perdent els seus poders. La pols de fades està desapareixent i no tenen forces per a construir la primavera a temps. L’arbre màgic Saucum, que els proporcionava la pols de fades, està completament sec i els xiquets han deixat de creure en elles. Campaneta i les seues amigues, al costat del mestre Oifrag i el seu ajudant Benshee, hauran de trobar una solució per a viatjar al món real i buscar als humans perquè tornen a creure.

La nova programació també amaga espectacles de màgia, el dissabte 10 a les 20 h i el diumenge 11 a 18 h arriba Jandro amb el seu xou “Desficaciat”.

Què tenen en comú Tom Cruise, Will Smith, Jennifer Lawrence, Denzel Washington, Russell Crowe, Tom Hanks, Jessica Chastain, Ryan Reynolds i Hugh Jackman? Que tots han sigut il·lusionats i sorpresos per Jandro en El Formiguer. Assega’t com aquestes celebrities de Hollywood i gaudeix de la seua màgia i humor en directe. Diferent, divertit, original, modern i sorprenent. Sense trucs de cambra, sense companyones i sense pèl al cap.

Continuem el mes de desembre amb “El llac dels cignes”, el ballet més popular de la Història. Arriba al Principal dijous que ve 15 de desembre a les 20,30 h de la mà del Ballet  de Cuba, dirigit per Laura Alonso. Patricia Hernández Ortega, Abraham Lázaro Quiñones González i cos de ball amb un total de 35 ballarins donaran vida a aquest clàssic amb coreografia de M. Petipa.

Seguim amb més ballet, en aquest cas amb “El trencanous” el divendres 16 a les 20,30 h, també amb el Ballet de Cuba. “El Trencanous” és una història sobre el naixement del primer amor i el descobriment de l’enorme món d’experiències i sentiments. Els espectadors admiren el valor del Príncep-Trencanous, que derrota a l’exèrcit del traïdorenc Rei dels Ratolins, la bondat i el coratge de la xicoteta María, que veu en el ninot de fusta Trencanous el noble i audaç Príncep, el meravellós món dels miracles i transformacions.

Tanquem el mes de desembre amb un nou espectacle infantil. El dissabte 17 a les 16,30h i a les 19h Cantajuegos presenta “VISCA LA MEUA PLANETA! Pots, tu pots”, el seu nou espectacle. Una creativa i entretinguda història on els Cantajuegos, el públic i els personatges favorits dels xiquets recorreran els hits musicals del grup infantil més reeixit de les últimes dècades. En aquesta ocasió, un original i nou concurs ens inspirarà a treballar en equip per a, a través de la música, el joc i els riures, superar les dificultats i aconseguir un valuós premi.

Gener comença com cada any amb el “Gran concert d’any nou”, un tradicional concert d’Any Nou al més pur estil austríac. El concert serà el diumenge 1 a les 19 h.

L’Orquestra Filharmònica de Moldàvia amb seu a Chisinau es va fundar fa huitanta-cinc anys, la qual cosa la converteix en una de les més velles institucions musicals de Moldàvia i la porta a ser depositària del llegat cultural moldau, clàssic i popular. L’orquestra està formada per professors, graduats de les acadèmies musicals i conservatoris de Moldàvia, Ucraïna i Rússia. I com a convidats especials, el tenor Jesús Álvarez i la soprano, Aurora Peña.

Seguim amb més música. El dijous 12 a les 20,30h podrem gaudir de “Celtes Curts” en concert. Amb més de 35 anys sobre els escenaris, milers de concerts a la seua esquena i milions de discos venuts, Celtes Curts és un dels grups amb més èxit de tots els temps. Sota un format molt atractiu, ofereixen un repàs per tota la seua trajectòria i les seues cançons més importants. Conta’m un conte, 20 d’abril o La senda del temps, entre tantes altres, no poden faltar en el seu fantàstic repertori.

Divendres que ve 13 de gener a les 20,30h Avanti Teatre, Concha Busto Produccions, Teatres del Canal i 16 Escalons ens porten l’obra “La síndrome del copilot”, de Vanessa Montfort. Amb Bufona Escribano i Miguel Ángel Muñoz en l’elenc.

Marina, una dona sola enmig del Mediterrani sobre un veler que no sap navegar, el d’Óscar. Ha de complir amb el seu últim desig: creuar l’Estret i llançar les seues cendres a Tànger. Durant aquesta gran aventura marítima de huit dies, la nostra heroïna haurà de superar moltes proves: reviure la seua història d’amor amb el record d’Óscar que viatja amb ella i, el major dels perills, recuperar els seus somnis i el timó de la seua pròpia vida. Aquesta emocionant adaptació del Best-seller “Dones que compren flors” és hereua de l’esperit de “El vell i la mar”, “L’Odissea” i “Cinc hores amb Mario”.

El dimecres 18 a les 21h arriba “Filla de la lluna”, el millor homenatge a MECANO. Amb Robin Torres com a cantant. Un espectacle basat en el disc més important i venut de la història de MECANO, Descans Dominical, que et traslladarà per una nit a un dels seus concerts multitudinaris en els quals milers d’ànimes, cantaven cadascuna de les seues cançons.  Una nit per al retrobament amb aquells que van compartir aquesta màgica època amb tu.

Seguim amb més ballet, dijous que ve 19 a les 20,30 h el Ballet Clàssic Internacional ens porta “La Bella Dorment”, amb més de 40 artistes. Un impressionant ballet amb tres grandioses festes de Palacio. La malvada bruixota Carabós prediu que la Princesa es punxarà i morirà, però la fada Lila ho canvia pel somni. El bes del Príncep Desiré la despertarà. En les seues noces al costat dels Reis, els cortesans i les Fades veurem als personatges més famosos dels contes de Ch. Perrault: La Ventafocs i el Príncep, el Gat amb Botes i la seua Gateta, la Caputxeta Roja i el Llop, l’Ocell Blau i la Princesa Florina i els protagonistes ballen el seu famós Pas a Dos.

El divendres 20 a les 20,30 h la companyia Talaia ens porta “Elektra.25”, de Ricardo Iniesta i Carlos Iniesta basat en la versió original d’Eurípides i Sòfocles. Amb Silvia Garzón, María Sanz, Lidia Mauduit, Raúl Vera, Enmanuel García, Garazi Aldasoro, Imasul Rodríguez i Ángela González en l’elenc.

Continuem gener amb més teatre de qualitat. Dissabte que ve 21 a les 20 h Produccions Faraute i Puntación Espectacles ens porten “Ai, Carmela!”, de José Sanchís Sinisterra. Amb direcció de José Carlos Plaza i amb María Adánez i Pepón Nieto en l’elenc.

Carmela i Paulino són dos actors de revista que en plena Guerra Civil espanyola actuen a l’Espanya republicana. A causa d’un error travessen les línies i són fets presoners pels franquistes. Aquests els ordenen que representen un espectacle per a les seues tropes i que incloga una paròdia contra la República, per a fer burla de brigadistes internacionals que seran afusellats. Carmela, indignada, subverteix espontàniament aquesta paròdia malgrat els intents desesperats de l’apocat Paulino, i acaba sent afusellada també. Paulino queda sol i no té més consol que emborratxar-se i rebre les visites de l’esperit de Carmela.

Un altre espectacle de sarsuela se suma a la nova programació. En aquest cas, la Companyia Lírica Alacantina dins de la V Residència de Lírica Maestro Chapí presenta “La Viejecita i La Cançó de l’Oblit” al costat de l’Orquestra Simfònica del Vinalopó diumenge que ve 22 de gener a les 18h.

Finalment, el dijous 26 a les 20 h, el divendres 27 i dissabte 28 a les 17 h i 21 h i el diumenge 29 a les  18h Beon Entertainment presenta “El metge, El musical”.

La vida del xicotet Rob J. Col·le canvia el dia que queda orfe i descobreix que posseeix un insòlit do a les seues mans. Després de ser adoptat com a aprenent per un cirurgià barber, decidirà iniciar un viatge que li portarà fins a la llunyana Pèrsia per a convertir-se en metge, un viatge en el qual coneixerà a Mary, qui marcarà el seu futur. Però res serà fàcil per a Rob en Ispahan, ni fer-se passar per jueu perquè se li permeta estudiar, ni la seua relació amb el Sha, que s’encapritxa de la seua amistat. Prompte es converteix en un alumne avantatjat de Avicena, però una plaga, la guerra i un rei dèspota posaran a prova la vida de Rob. Només l’amistat, la seua vocació i l’amor li espentaran a sobreviure

Les entrades per a tots els espectacles estan a la venda a partir de hui, dia 16 de setembre a través dels canals de venda habituals:

  • En la taquilla de 12 a 14 h i de 17 a 21 h, els dilluns la taquilla romandrà tancada.
  • Per telèfon 965 202 380 o 965203100 extensió 1
  • En la nostra web:  http://www.teatroprincipaldealicante.com/

Aquesta programació complementa a l’avanç que es va anunciar el mes d’abril passat i que a continuació resumim.

Al setembre , el dissabte 17 a les 20h tindrà lloc el Concert Solidari “WE HAVE A VOICE”, del Cor Barcelona Gai Men’s Chorus; el diumenge 18 de setembre a les 19h “ELS DÉUS I DÉU”,

del Bruixot; el dijous 22 a les 20:30h “GISELLE OU ELS WILIS”, de State Ballet of GEÒRGIA amb l’ORQUESTRA SIMFÒNICA OSASV; el dissabte 24 a les 20h “MILERS GLORIOSUS”, de PLAUTO amb versió d’Antonio Prieto; el diumenge 25 a les 18h l’estrena nacional de “LES NÚVIES VÍDUES”, de Juan Luis Mira Candel i el divendres 30 a les 20:30h els guanyadors de la V Residència de Producció Teatral José Estruch presenten l’estrena de “TRIBULTO”.

A l’octubre , el dissabte 1 a les 20h “UN HOME DE PAS”, de Felipe Vega; el diumenge 2 a les 18h “ICÀRIA”, de Pasqual Alapont; el dissabte 8 a les 20h i el diumenge 9 a les 18h arriba “LA CORBA DE LA FELICITAT”, d’Eduardo Galán i Pedro Gómez; el dimarts 11 a les 20:30h “AN EVENING WITH THE BLUES”, de Keith Dunn and guests stars; el dijous 13 a les 20:30h “GALA D’ESTRELES”, del Ballet de Kíev de Viktor Ishchuk; el divendres 14 a les 20:30h “ESPERIT”, de Santi Rodríguez; el dissabte 15 a les 12h KIDS & STORIES “GOLDILOCKS AND THE THREE BEARS “; el sábado 15 a les 16h i a les 18:30h arriba “SUPERTHINGS LIVE”; el diumenge 16 a les 18h la “GRAN GALA DE CIRC CIRCARTE”

dins del 13é FESTIVAL DE CIRC CIRCARTE; la Gala de lliurament dels Premis Estruch dilluns que ve 17, la companyia NOSTROMO LIVE ens porta “LA GÀBIA DE LES BOGES, EL MUSICAL” el dijous 20 a les 20:30h, el divendres 21 i el dissabte 22 a les 17h i a les 21h i el diumenge 23 a les 17h i a les 20:30h; el dissabte 22 a les 12h KIDS & STORIES “THE PIED PIPER OF HAMELIN”; el dijous 27 a les 20:30h “LA BOHÈME”, de Giacomo Puccini; el dissabte 29 a les 12h KIDS & STORIES “CINDERELLA”; el dissabte 29 a les 20h i el diumenge 30 a les 18h “SER O NO SER”, basada en la comèdia de Ernst Lubistch amb adaptació teatral de Nick Whitby.

Al novembre , el dimecres 2 les 20:30h “HOMENATGE A UNA NIT DE SAVINA” de MOON WORLD; el divendres 4 a les 20:30h, el dissabte 5 a les 17:30h i el diumenge 6 a les 18h arriba Tricicle amb “FOREVER YOUNG”; el dissabte 5 a les 12h KIDS & STORIES “HANSEL & GRETEL”; el dissabte 12 a les 12h KIDS & STORIES “PETER PAN”; el dijous 17 a les 20:30h “LA BARATA”, de Thomas Middleton i William Rowley; el dissabte 19 a les 12h KIDS & STORIES “THE THREE LITTLE PIGS” i el dissabte 26 a les 12h KIDS & STORIES “THE ELVES AND THE SHOEMAKER”.

Al desembre i gener, el dissabte 18 de desembre a les 18h “L’Inconvenient” de Juan Carlos Rubio i Productors de somriures ens porta “CIRCLASSICA, EL SOMNI DE MILIKI” el dijous 22 i divendres 23 de desembre a les 18:45h, el dilluns 26 de desembre a les 12h, 16:30h i 19:30h, el dimarts 27, dimecres 28 , dijous 29 i divendres 30 de desembre a les 19:15h, el dilluns 2, el dimarts 3, dimecres 4 i divendres 6 de gener a les 19:15h, el dissabte 7 a les 16:30h i a les 19:30h i el diumenge 8 a les 12h i a les 16:30h.